Pracovníci domovov soc. služieb ukončili sociálno-psychologický výcvik

18.08.2010 Sabinov

Sabinov 18. augusta (TASR) – Dovedna 200 pracovníkov z piatich domovov sociálnych služieb (DSS) v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja ukončilo v týchto dňoch sociálno-psychologický výcvik.
Ten realizovali ako tretí modul projektu \"Inovácie v sociálnych službách\", na ktorý získali prostriedky vo výške 261.000 eur z Operačného programu - zamestnanosť a sociálna inklúzia. Projekt sa začal v marci tohto roka a jeho ukončenie je naplánované na október 2010.
Riaditeľka DSS v Sabinove Anna Homzová, ktorá je koordinátorkou projektu, dnes informovala, že do spomínaného výcviku zapojili pracovníkov DSS zo Sabinova, Humenného, Batizoviec, Osadného a DSS na Važeckej ulici v Prešove. Išlo o zamestnancov na všetkých pracovných pozíciách.
Tréningu sa zúčastnili sociálni pracovníci, opatrovateľky, ale aj kuchárky a údržbári, keďže všetci prichádzajú do styku s klientmi. Podľa riaditeľky je dôležité, aby napriek každodennej záťaži prichádzali do práce radi, oddýchnutí a schopní zvládať komunikáciu s klientom.
\"Bolo to zamerané na psychohygienu každého jedného zamestnanca, aby dokázali relaxovať a odbúrali syndróm vyhorenia. Pokiaľ príde človek do práce oddýchnutý a psychicky vyrovnaný, tak sa inak správa, ako keby prišiel podráždený, vyčerpaný. Ten rozdiel si každý uvedomuje, \" vysvetlila Homzová. Dodala, že každý účastník počas víkendového pobytu absolvoval 16 hodín výcviku.
Homzová pripomenula, že prvou časťou projektu bol akreditovaný vzdelávací kurz, absolvovali ho zamestnanci, ktorí pracujú priamo s klientmi a po jeho ukončení získali certifikát. V ďalšom module sa sústredili hlavne na iné kategórie zamestnancov, ktorých oboznámili so základnými informáciami o sociálnej starostlivosti. V poslednej etape prebehne v každom zo zariadení prednáška a diskusie k zákonu o sociálnych službách. V rámci projektu pripravuje DSS v Sabinove deň otvorených dverí, kde plánuje verejnosti prezentovať činnosť zariadenia.
DSS Sabinov sa do svojich súčasných priestorov presťahoval z Petrovian v novembri minulého roka. Rekonštrukcia starých objektov v časti Orkucany vyšla prešovskú regionálnu samosprávu na viac ako sedem miliónov eur. DSS poskytuje starostlivosť dospelým klientom s telesným postihnutím, duševnými ochoreniami, poruchami správania alebo zmyslovým postihnutím. V domove momentálne žije 90 klientov, o ktorých sa stará 67 zamestnancov.
 

Vyberte región